piątek, 12 listopada 2021

Rogale z nadzieniem makowym w polewie czekoladowej.

 


Rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z maku i bakalii w polewie czekoladowej, posypane migdałami i orzechami.


Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania

250 gram maku

olejek migdałowy do smaku

pół szklanki cukru trzcinowego 

50 gram blanszowanych migdałów

50 gram orzechów włoskich

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

200 ml śmietanki 30 % 

gorzka czekolada 100 g

śmietana 60 ml 30% do polewy


Wykonanie:

Masa makowa:

Do wrzącej wody wsypujemy mak i parzymy w tej temperaturze 10 minut, cały czas mieszamy. Ugotowany mak przecedzamy przez gęste sitko, studzimy. Ostudzony mak i bakalie przepuszczamy przez sitko serowe 2,5 mm dwa razy, lub rozdrabniamy blenderem.  Do garnka wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, zagotowujemy, cały czas mieszając, dodajemy zmielony mak, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy. Gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Rogaliki:

Ciasto francuskie rozwijamy, nożem do pizzy wycinamy trójkąty o podstawie 11 cm. Na wycięte trójkąty układamy makową masę, wyrównujemy i zawijamy rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogaliki pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, do ładnego zarumienienia się rogalików. Upieczone rogaliki studzimy, a w między czasie robimy polewę z czekolady. W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, do gotującej się śmietany dodajemy rozdrobione kawałki czekolady, już nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się gładkiej, gęstej polewy. Polewą polewamy rogaliki, pomagamy polewę rozprowadzać silikonowym pędzelkiem. Posmarowane polewą rogaliki posypujemy skruszonymi orzechami i migdałami.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz