Bitki zrobione z doprawionych solą i pieprzem, podsmażonych plastrów schabu w sosie paprykowym, podane z ziemniakami polanymi sosem, sałatką z ogórków i marynowanymi papryczkami cherry.
Składniki:
schab 1 kg
papryka czerwona 2 szt.
cebula połowa
ziemniaki 8-10 szt.
suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
sałatka z ogórków
marynowane papryczki cherry
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
świeży lubczyk
natka pietruszki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor, tak po 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu. W między czasie w garnku przygotowujemy bulion z 1,5 litra wody, pasty rosołowej, suszonej włoszczyzny doprawiony do smaku suchymi przyprawami. Podsmażone plastry schabu wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy 30 minut, do miękkości mięsa. Kroimy papryki w kawałki, cebulę w pół plastry i smażymy na tłuszczu w którym podsmażały się plastry schabu. Podczas gotowania dodajemy podsmażone papryki z cebulą, pokrojony lubczyk i natkę pietruszki. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i gotujemy jeszcze kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Plastry schabu podajemy z ziemniakami polanymi sosem, sałatką z ogórków i papryczkami cherry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz