czwartek, 9 grudnia 2021

Bitka ze schabu w sosie z ziemniakami i sałatką z ogórków.

 


Bitki zrobione z doprawionych solą i pieprzem, podsmażonych plastrów schabu w sosie paprykowym, podane z ziemniakami polanymi sosem, sałatką z ogórków i marynowanymi papryczkami cherry.


Składniki:

schab 1 kg

papryka czerwona 2 szt.

cebula połowa

ziemniaki 8-10 szt.

suszona włoszczyzna 3-4 łyżki

sałatka z ogórków

marynowane papryczki cherry

sól do smaku

pieprz do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

świeży lubczyk

natka pietruszki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor, tak po 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu. W między czasie w garnku przygotowujemy bulion z 1,5 litra wody, pasty rosołowej, suszonej włoszczyzny doprawiony do smaku suchymi przyprawami. Podsmażone plastry schabu wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy 30 minut, do miękkości mięsa. Kroimy papryki w kawałki, cebulę w pół plastry i smażymy na tłuszczu w którym podsmażały się plastry schabu. Podczas gotowania dodajemy podsmażone papryki z cebulą, pokrojony lubczyk i natkę pietruszki. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i gotujemy jeszcze kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Plastry schabu podajemy z ziemniakami polanymi sosem, sałatką z ogórków i papryczkami cherry.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz