wtorek, 14 grudnia 2021

Smażony boczek wieprzowy z cebulą (domowy smalec ze skwarami).

 



Usmażony wieprzowy boczek z cebulą i przyprawami możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniakami jak również po zastygnięciu jako smalec do świeżego chleba. Polecam.


Składniki:

świeży wieprzowy boczek 80 dag

cebula 3 szt.

sól

pieprz ziołowy

majeranek


Wykonanie:

Wymyty, osuszony boczek bez skóry i żeber kroimy w większą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. Nagrzewamy patelnię i na rozgrzaną wkładamy kostki boczku, smażymy bez tłuszczu pod przykryciem. Boczek smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Cebulę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy kawałki boczku będą rumiane z każdej strony dodajemy przyprawioną cebulę i dusimy pod przykryciem. Jeżeli cebula zmięknie smażymy bez przykrycia do ładnego usmażenia się cebuli. Z usmażonych skwar i wytopionego tłuszczu możemy zrobić bardzo smaczne smarowidło na chleb. Usmażone kawałki boczku i wytopiony tłuszcz umieszczamy w miseczce. Czekamy aż ostygnie. Ostudzony wstawiamy do lodówki. Po godzinie mamy bardzo smaczny smalec domowy ze skwarami do swojskiego wypieku chleba.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz