piątek, 31 grudnia 2021

Mielony, ziemniaki i mizeria.

 


Kotlety mielone podane z ugotowanym ziemniakiem z wody posypanym koperkiem oraz z mizerią z ogórków.


Składniki:

wieprzowe mielone mięso z łopatki 70 dag

jajko kurze 2 szt.

bułka tarta 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)

tłuszcz dosmażenia kotletów

ziemniaki 7 szt.

ogórki 4-5szt.

naturalny jogurt 5-6 łyżek

sól do smaku

pieprz do smaku

czosnek suszony do smaku

majeranek 1 łyżka

koperek do posypania


Wykonanie:

Doprawiamy mielone mięso przyprawami wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotujemy obrane, w całości ziemniaki. w między czasie robimy z ogórków i jogurtu naturalnego mizerię. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakiem z wody posypanym koperkiem oraz z mizerią z ogórków.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz