sobota, 25 grudnia 2021

Kolorowe pierniczki.

 


Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami. Ciasteczka zrobione są przez naszą 4 letnią wnuczkę Julię.


Składniki:

mąka pszenna Typ 450 30 dag

masło 20 dag 

cukier puder 10 dag 

2 żółtka kurze

Przyprawa do ciasteczek korzennych 20 g

kakao 2 łyżki

posypka kolorowa do dekoracji

lukrowe, kolorowe pisaki do dekoracji


Wykonanie:

Masło musimy rozpuścić, ostudzić. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy kakao, przyprawę korzenną. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Do wymieszanych składników z mąką dodajemy żółtka i ostudzone masło. Wstępnie mieszamy łyżką aż powstanie gęste ciasto, dalej wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto robimy w kształt kuli i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ze schłodzonego ciasta rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra i z niego wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone pierniczki dekorujemy lukrem i posypką








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz