niedziela, 26 grudnia 2021

Miruna z warzywami, po grecku.

 


Filety z miruny duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Wzorowano się przepisem z kuchni greckiej.


Składniki:

filet z miruny 1 kg

marchew 4 szt

pietruszka korzeń 1 szt

por 10 cm

seler 1 mały

cebula 2 szt.

koncentrat pomidorowy 300 ml

Domowa pasta rosołowa 1 łyżka

sos sojowy ciemny 2 łyżki

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 6-8 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

papryka mielona słodka 3 łyżeczki

majeranek 2 łyżki

mąka pszenna


Wykonanie:

Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, popieprzone kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a na patelnię wkładamy wszystkie warzywa, dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe o ziele angielskie. Podczas duszenia dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, mieloną paprykę, pieprz cytrynowy, majeranek i doprawiamy solą do smaku. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz