Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.
Składniki:
mascarpone ser 500 g
żółtka jaj kurzych 4 szt.
biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
śmietana 30 lub 36% 330 ml
cukier puder 4 łyżki
kakao 3 łyżki
woda 2 szklanki
kawa naturalna rozpuszczalna 6 łyżeczek
Amaretto 50 ml
Wykonanie:
Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Miksujemy 4 żółtka z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz