sobota, 8 stycznia 2022

Chleb pszenny na zakwasie żytnim, z czarnuszką.

 


Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny z czarnuszką posypany ziarnami pestek dyni. Prosty w zrobieniu.


Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki pszennej chlebowej typ 750

120 ml wody

3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego


Ciasto właściwe:

cały zaczyn

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750

300 ml letniej wody

1 łyżeczka soli

czarnuszka 2 duże łyżki


Opcjonalnie:

Margaryna Kasia do posmarowania formy

otręby do wysypania formy

pestki dyni do posypania ciasta


Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.


W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksowej 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.






Udanego wypieku!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz