Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny z czarnuszką posypany ziarnami pestek dyni. Prosty w zrobieniu.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
czarnuszka 2 duże łyżki
Opcjonalnie:
Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki dyni do posypania ciasta
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksowej 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz