niedziela, 6 lutego 2022

Biała kaszanka z drobiowymi wątróbkami i wieprzowiną.

 


Biała kaszanka zrobiona z kaszy gryczanej, białej, kaszy gryczanej palonej, kaszy jęczmiennej z dodatkiem wątróbek drobiowych i mięsa wieprzowego z łopatki. Do odmierzania kasz i wywaru użyto szklanki o pojemności 250 ml.


Składniki:

kasza gryczana biała 4 szklanki 

kasza gryczana palona 3 szklanki

kasza jęczmienna 3 szklanki

wątróbka drobiowa 50 dag

łopatka wieprzowa 90 dag

ostry sos z papryczek 200 ml

domowa pasta rosołowa 2 łyżki

cebula 2 szt.

tłuszcz do smażenia

sól do smaku

pieprz ziołowy 1 łyżka

pieprz czarny mielony pół małej łyżeczki

majeranek 2 łyżki

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 5 szt.

jelita wołowe proste

osłonki poliamidowe fi 65 mm


Wykonanie:

Oczyszczone z żył wątróbki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy z wody na sicie. Nagrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy wątróbki razem z pokrojonymi cebulami w kostkę. W garnczku gotujemy łopatkę z liściem laurowym i zielem angielskim. Usmażone wątróbki i ugotowane mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy razem z usmażoną cebulą. W większym garnku zagotowujemy 2,5 litra wywaru z gotowania mięsa, połowę wywaru jest z gotowania mięs do salcesonu. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę mięso i wątróbki, sos z ostrych papryczek, wszystkie suche przyprawy i domową pastę rosołową. Gotujący się wywar próbujemy w smaku i w razie potrzeby doprawiamy. Do gotującego się wywaru dodajemy wypłukane kasze i gotujemy do ich gęstnienia. Jeżeli wywar zacznie gęstnieć a kasze pęcznieć to zakańczamy parzenie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. W tym czasie kasze ładnie nam dojdą, po dojściu kasz mieszamy zawartość garnka kilkakrotnie podczas studzenia kasz. Ostudzone kasze napełniamy w osłonki. Kaszanki parzymy 40 minut w 75 stopniach Celsjusza. Sparzone kaszanki przekładamy do zimnej wody i studzimy minimum 10-15 minut. Ostudzone kaszanki możemy zamrażać lub przechowywać w lodówce. Taka kaszanka najsmaczniejsza jest pieczona na patelni z cebulką.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz