Biała kaszanka zrobiona z kaszy gryczanej, białej, kaszy gryczanej palonej, kaszy jęczmiennej z dodatkiem wątróbek drobiowych i mięsa wieprzowego z łopatki. Do odmierzania kasz i wywaru użyto szklanki o pojemności 250 ml.
Składniki:
kasza gryczana biała 4 szklanki
kasza gryczana palona 3 szklanki
kasza jęczmienna 3 szklanki
wątróbka drobiowa 50 dag
łopatka wieprzowa 90 dag
ostry sos z papryczek 200 ml
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
cebula 2 szt.
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżka
pieprz czarny mielony pół małej łyżeczki
majeranek 2 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
jelita wołowe proste
osłonki poliamidowe fi 65 mm
Wykonanie:
Oczyszczone z żył wątróbki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy z wody na sicie. Nagrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy wątróbki razem z pokrojonymi cebulami w kostkę. W garnczku gotujemy łopatkę z liściem laurowym i zielem angielskim. Usmażone wątróbki i ugotowane mięso kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy razem z usmażoną cebulą. W większym garnku zagotowujemy 2,5 litra wywaru z gotowania mięsa, połowę wywaru jest z gotowania mięs do salcesonu. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone w kostkę mięso i wątróbki, sos z ostrych papryczek, wszystkie suche przyprawy i domową pastę rosołową. Gotujący się wywar próbujemy w smaku i w razie potrzeby doprawiamy. Do gotującego się wywaru dodajemy wypłukane kasze i gotujemy do ich gęstnienia. Jeżeli wywar zacznie gęstnieć a kasze pęcznieć to zakańczamy parzenie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. W tym czasie kasze ładnie nam dojdą, po dojściu kasz mieszamy zawartość garnka kilkakrotnie podczas studzenia kasz. Ostudzone kasze napełniamy w osłonki. Kaszanki parzymy 40 minut w 75 stopniach Celsjusza. Sparzone kaszanki przekładamy do zimnej wody i studzimy minimum 10-15 minut. Ostudzone kaszanki możemy zamrażać lub przechowywać w lodówce. Taka kaszanka najsmaczniejsza jest pieczona na patelni z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz