Gulasz ugotowany jest z wieprzowej łopatki z dodatkiem papryki czerwonej, marchwi, pieczarek i suszonej włoszczyzny.
Składniki:
wieprzowa łopatka 1 kg
papryka czerwona słodka 1 szt.
pieczarki 5 szt.
cebula 1 szt.
marchew 1 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
majeranek 1 łyżka
woda 1,5 litra
mąka pszenna do zagęszczenia gulaszu 3 łyżki
Wykonanie:
Łopatkę kroimy w kostkę 3 x 3 cm smażymy na gorącym tłuszczu do lekkiego zarumienienia się mięsa. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Całość smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli. W między czasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną i pokrojoną w kostkę obraną marchewką. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość z patelni oraz przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy 30 - 40 minut do miękkości mięsa i pieczarek. Na koniec zagęszczamy mąką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gulasz podajemy z ziemniakami, plackami z ziemniaków, makaronem, kaszą oraz możemy podać nawet z babką ziemniaczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz