poniedziałek, 7 lutego 2022

Gulasz z wieprzowiny.

 


Gulasz ugotowany jest z wieprzowej łopatki z dodatkiem papryki czerwonej, marchwi, pieczarek i suszonej włoszczyzny.


Składniki:

wieprzowa łopatka 1 kg

papryka czerwona słodka 1 szt.

pieczarki 5 szt.

cebula 1 szt.

marchew 1 szt.

suszona włoszczyzna 2 łyżki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa

sól do smaku

pieprz do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

majeranek 1 łyżka

woda 1,5 litra

mąka pszenna do zagęszczenia gulaszu 3 łyżki


Wykonanie:

Łopatkę kroimy w kostkę 3 x 3 cm smażymy na gorącym tłuszczu do lekkiego zarumienienia się mięsa. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Całość smażymy do ładnego zeszklenia się cebuli. W między czasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną i pokrojoną w kostkę obraną marchewką. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość z patelni oraz przyprawiamy do smaku. Całość gotujemy 30 - 40 minut do miękkości mięsa i pieczarek. Na koniec zagęszczamy mąką i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gulasz podajemy z ziemniakami, plackami z ziemniaków, makaronem, kaszą oraz możemy podać nawet z babką ziemniaczaną.









Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz