sobota, 26 lutego 2022

Kotlet mielony, ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej.

 


Tradycyjny mielony z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty, bardzo lubiany przez wielu smakoszy :)


Składniki:

 łopatka wieprzowa 50 dag

cebula połowa

czosnek 2 ząbki

tarta bułka pół szklanki (szklanka o pojemności 250 ml) 

kurze jajko 1 szt.

tłuszcz do smażenia

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek mała łyżeczka

ziemniaki 10 szt. małe


Surówka:

mała kapusta pekińska

1 marchew

połowa średniej cebuli

1 płaska łyżka majonezu

1 łyżka oleju z pestek winogron

sól, pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:

Surówka:

Kroimy kapustę pekińską na drobne paski, trzemy marchew na wiórki, kroimy cebulę w kostkę. Do pokrojonej kapusty dodajemy majonez, olej, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko mieszamy.


Danie:

Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy tartą bułkę,  3 jajka, sól oraz pozostałe przyprawy, dobrze mieszamy jednocześnie próbując farsz na kotlety. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem, smażymy uformowane z farszu kotlety na złoty kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się kotlety, gotujemy osolone ziemniaki, gdy się ugotują odlewamy z wody, odparowujemy i wykładamy na talerz, podajemy wraz z kotletami mielonymi i kiszoną kapustą.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz