Filety z dorsza w sosie pomidorowym z warzywami, bardzo smaczne i proste w wykonaniu.
Składniki:
filet z dorsza mrożony w kostkach 8 szt.
koncentrat pomidorowy 200 g
papryka słodka świeża 1 szt.
cebula 3 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa starta pół gałki
papryka słodka mielona 1 łyżka
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka rosołowa kupna
woda przegotowana 200 ml
natka pietruszki
koperek
Wykonanie:
Kostki z dorsza odmrażamy i czekamy aż odsączą się z wody na sicie. Gotowe kostki dorsza solimy i pieprzymy i smażymy na gorącym oleju po 5 minut z każdej strony. Usmażone kawałki dorsza wykładamy na talerz a na patelnię wkładamy pokrojoną w pół plastry cebule, w kawałki paprykę i starte na wiórka marchew z pietruszką. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Podczas duszenia dodajemy wszystkie suche przyprawy. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy pastę rosołową, zieleninę, wodę i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy. Jeżeli w smaku sos jest dobry to kończymy duszenie sosu. Przygotowujemy pojemnik, dno wykładamy warstwą sosu, warstwą ryby i tak do wyczerpania się składników. Pojemnik przykrywamy dopiero jak wszystko wystygnie. Wstawiamy do lodówki, podajemy na zimno z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz