niedziela, 27 lutego 2022

Filet z dorsza w sosie pomidorowym z warzywami.

 


Filety z dorsza w sosie pomidorowym z warzywami, bardzo smaczne i proste w wykonaniu.


Składniki:

filet z dorsza mrożony w kostkach 8 szt.

koncentrat pomidorowy 200 g

papryka słodka świeża 1 szt.

cebula 3 szt.

marchew 1 szt.

pietruszka 1 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 1 łyżeczka

gałka muszkatołowa starta pół gałki

papryka słodka mielona 1 łyżka

domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka rosołowa kupna

woda przegotowana 200 ml

natka pietruszki

koperek


Wykonanie:

Kostki z dorsza odmrażamy i czekamy aż odsączą się z wody na sicie. Gotowe kostki dorsza solimy i pieprzymy i smażymy na gorącym oleju po 5 minut z każdej strony. Usmażone kawałki dorsza wykładamy na talerz a na patelnię wkładamy pokrojoną w pół plastry cebule, w kawałki paprykę i starte na wiórka marchew z pietruszką. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Podczas duszenia dodajemy wszystkie suche przyprawy. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy pastę rosołową, zieleninę, wodę i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy. Jeżeli w smaku sos jest dobry to kończymy duszenie sosu. Przygotowujemy pojemnik, dno wykładamy warstwą sosu, warstwą ryby i tak do wyczerpania się składników. Pojemnik przykrywamy dopiero jak wszystko wystygnie. Wstawiamy do lodówki, podajemy na zimno z pieczywem.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz