Kolejne kawałki boczku, uwędzone sposobem domowym, w garnku. Boczek uwędzony na zrębkach olcha/brzoza, można wędzić na samych zrębkach z olchy.
Surowiec:
boczek wieprzowy surowy 1,7 kg
Przyprawy:
czosnek 4 ząbki
liść laurowy 4-5 szt
ziele angielskie 10-15 szt
sól peklowa 32 g
Solanka:
woda 0,5 l
przyprawy - wszystkie
Peklowanie:
W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W 250 ml zimnej wody rozpuszczamy peklosól. Ostudzone, zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy ułożone kawałki boczku w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu boczek będzie się peklował. Codziennie boczki przekładamy w pojemniku. Po okresie peklowania kawałki boczku płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami i wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędlina przygotowywana do uwędzenia w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie:
Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Studzenie:
Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej, po ostudzeniu, boczki wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz