czwartek, 31 marca 2022

Boczek wieprzowy surowy, wędzony w garnku.

 


Kolejne kawałki boczku, uwędzone sposobem domowym, w garnku. Boczek uwędzony na zrębkach olcha/brzoza, można wędzić na samych zrębkach z olchy.

Surowiec:

boczek wieprzowy surowy 1,7 kg

Przyprawy:

czosnek 4 ząbki

liść laurowy 4-5 szt

ziele angielskie 10-15 szt

sól peklowa 32 g

Solanka:

woda 0,5 l

przyprawy - wszystkie

Peklowanie:

W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W 250 ml zimnej wody rozpuszczamy peklosól. Ostudzone, zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy ułożone kawałki boczku w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu boczek będzie się peklował. Codziennie boczki przekładamy w pojemniku. Po okresie peklowania kawałki boczku płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami i wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędlina przygotowywana do uwędzenia w garnku musi być dobrze osuszona.

Wędzenie:

Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

Studzenie:

Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej, po ostudzeniu, boczki wkładamy do lodówki.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz