środa, 30 marca 2022

Mielonka wieprzowa z szynkowaru.

 


Smaczna, idealna do kanapek, prosta w przygotowaniu mielonka wieprzowa wykonana w szynkowarze.

Surowiec:

1,2 kg szynki wieprzowej 

Przyprawy:

peklosól 15 g/kg

czosnek suszony 3 g/kg

pieprz czarny (gnieciony w moździerzu) 3g/kg

kolendry (gniecionej w moździerzu) 0,5 g/kg

świeżo mielona gałka muszkatołowa 2 g/kg

sól wędzona 3 g/kg (jeżeli nie mamy takiej soli to zwiększamy ilość peklosoli do 18 g/kg)

cukier 2 g/kg

1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Opłukane, ocieknięte mięso mielimy przez sitko 12 mm. Pół zmielonego mięsa mielimy dwukrotnie przez sitko 4 mm. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie, tak żeby farsz miał swoją kleistość. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze. Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza wewnątrz wędliny to jest około 150 minut. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej mielonki. 

 


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz