Zdrowe, bardzo smaczne danie składające się z klopsów, kaszy jaglanej i surówki z selera naciowego.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe z szynki 80 dag
bułka tarta pół szklanki
jajko kurze 1 szt.
cebula połowa startej na pulpę
kasza jaglana 200 gram szt.
surówka z selera naciowego, ogórka, rzodkiewki...
suszona włoszczyzna 2 łyżki
lubczyk mrożony 1 łyżka
por kilka plasterków
liść laurowy 3 listki
ziele angielskie 8 ziaren
sól 1 mała łyżeczka
pieprz czarny małej łyżeczki
pieprz ziołowy pół małej łyżeczki
majeranek garść lub 2 łyżki
mus z kiszonych pomidorów 4 stołowe łyżki
skrobia do zagęszczenia sosu 3 małe łyżeczki
sos sojowy ciemny 2 łyżki
śmietana 30% do zabielenia
Przepis na surówkę:
Składniki:
kapusta pekińska mała
4 łodyżki selera naciowego
pęczek szczypioru
świeże ogórki 4 sztuki
rzodkiewki
kukurydza z puszki
5 łyżek stołowych oleju z pestek winogron
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Wykonanie surówki:
Kapustę pekińską kroimy w większe piórka, łodyżki selera naciowego, rzodkiewki, szczypior i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, mieszamy wszystko. W salaterce mieszamy pieprze, sól razem z oliwą z pestek winogron, pomieszane składniki odstawiamy na 10-15 minut. I po tym czasie dodajemy wymieszaną oliwę z solą i pieprzem do surówki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Miskę z surówką przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki, po to żeby wszystkie składniki w surówce przeszły swoimi smakami.
Wykonanie dania:
Z wyrobionego z przyprawami, jajkiem i bułką tartą mięsa mielonego formujemy klopsiki i układamy na talerzu. W między czasie gotujemy wywar warzywny w którym ugotujemy klopsiki i zrobimy sos. W dwóch litrach wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku, suszonej włoszczyzny i przyprawionej do smaku wodzie gotujemy wywar. Do gotującego się wywaru wkładamy przygotowane klopsiki i gotujemy 5 minut od czasy wypłynięcia ich na wierzch. Ugotowane klopsiki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a z wywaru robimy sos. Do gotującego się wywaru dajemy mus (przecier z kiszonych pomidorów), wlewamy stopniowo rozpuszczone w pół szklanki zimnej wody skrobia ziemniaczane, cały czas mieszamy. Zagęszczony sos próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, oraz zabielamy śmietaną. Chwilę gotujemy, podczas gotowania wkładamy ugotowane klopsiki i po włożeniu wszystkich do sosu gotujemy przez około 5 minut. Kończymy gotowanie. Podczas gotowania sosu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewamy wodę. Ugotowane ziemniaki układamy na talerze, układamy również klopsiki, polewamy sosem i dodajemy surówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz