wtorek, 1 marca 2022

Klopsiki z kaszą jaglaną i surówką.

Zdrowe, bardzo smaczne danie składające się z klopsów, kaszy jaglanej i surówki z selera naciowego.


Składniki:

mięso mielone wieprzowe z szynki 80 dag

bułka tarta pół szklanki

jajko kurze 1 szt.

cebula połowa startej na pulpę

kasza jaglana 200 gram szt.

surówka z selera naciowego, ogórka, rzodkiewki...

suszona włoszczyzna 2 łyżki

lubczyk mrożony 1 łyżka 

por kilka plasterków

liść laurowy 3 listki

ziele angielskie 8 ziaren

sól 1 mała łyżeczka

pieprz czarny małej łyżeczki

pieprz ziołowy pół małej łyżeczki 

majeranek garść lub 2 łyżki

mus z kiszonych pomidorów 4 stołowe łyżki

skrobia do zagęszczenia sosu 3 małe łyżeczki

sos sojowy ciemny 2 łyżki

śmietana 30% do zabielenia


Przepis na surówkę:

Składniki:

kapusta pekińska mała 

4 łodyżki selera naciowego

pęczek szczypioru

świeże ogórki 4 sztuki

rzodkiewki

kukurydza z puszki 

5 łyżek stołowych oleju z pestek winogron

sól

pieprz ziołowy

pieprz czarny


Wykonanie surówki:

Kapustę pekińską kroimy w większe piórka, łodyżki selera naciowego, rzodkiewki, szczypior i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, mieszamy wszystko. W salaterce mieszamy pieprze, sól razem z oliwą z pestek winogron, pomieszane składniki odstawiamy na 10-15 minut. I po tym czasie dodajemy wymieszaną oliwę z solą i pieprzem do surówki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Miskę z surówką przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki, po to żeby wszystkie składniki w surówce przeszły swoimi smakami.


Wykonanie dania:

Z wyrobionego z przyprawami, jajkiem i bułką tartą mięsa mielonego formujemy klopsiki i układamy na talerzu. W między czasie gotujemy wywar warzywny w którym ugotujemy klopsiki i zrobimy sos. W dwóch litrach wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku, suszonej włoszczyzny i przyprawionej do smaku wodzie gotujemy wywar. Do gotującego się wywaru wkładamy przygotowane klopsiki i gotujemy 5 minut od czasy wypłynięcia ich na wierzch. Ugotowane klopsiki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a z wywaru robimy sos. Do gotującego się wywaru dajemy mus (przecier z kiszonych pomidorów), wlewamy stopniowo rozpuszczone w pół szklanki zimnej wody skrobia ziemniaczane, cały czas mieszamy. Zagęszczony sos próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, oraz zabielamy śmietaną. Chwilę gotujemy, podczas gotowania wkładamy ugotowane klopsiki i po włożeniu wszystkich do sosu gotujemy przez około 5 minut. Kończymy gotowanie. Podczas gotowania sosu gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlewamy wodę. Ugotowane ziemniaki układamy na talerze, układamy również klopsiki, polewamy sosem i dodajemy surówkę.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz