Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, czosnkowa, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek. Mięsa do mielonki troszkę grubiej zmielone.
Surowiec:
szynka wieprzowa 1,7 kg
golonka wieprzowa bez skóry 1,1 kg
boczek wieprzowy 40 dag
skóra z golonki i boczku (gotowane) 30 dag
wywar z gotowania skóry 200 ml
Przyprawy:
peklosól 18 g/kg
pieprz biały 3 g/kg
aromat do mielonki tyrolskiej 2 g/kg
skrobia ziemniaczana 20 g/kg
czosnek 3 g/kg
ziele angielskie mielone 0,5 g/kg
Dodatkowo:
osłonka barierowa termokurczliwa FI 73 mm
Wykonanie:
Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso z golonki mielimy przez sitko 8 mm a pozostałe przez sitko 12 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75-80 stopniach Celsjusza 75 minut. Po parzeniu studzimy 10-15 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz