poniedziałek, 28 lutego 2022

Mielonka Tyrolska.

 


Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, czosnkowa, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek. Mięsa do mielonki troszkę grubiej zmielone.


Surowiec:

szynka wieprzowa 1,7 kg

golonka wieprzowa bez skóry 1,1 kg

boczek wieprzowy 40 dag

skóra z golonki i boczku (gotowane) 30 dag

wywar z gotowania skóry 200 ml


Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

pieprz biały 3 g/kg

aromat do mielonki tyrolskiej 2 g/kg

skrobia ziemniaczana 20 g/kg

czosnek 3 g/kg

ziele angielskie mielone 0,5 g/kg


Dodatkowo:

osłonka barierowa termokurczliwa FI 73 mm


Wykonanie: 

Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso z golonki mielimy przez sitko 8 mm a pozostałe przez sitko 12 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75-80 stopniach Celsjusza 75 minut. Po parzeniu studzimy 10-15 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz