poniedziałek, 7 marca 2022

Pieczony karczek do kanapek.


Pieczony wieprzowy karczek, wcześniej marynowany w ziołach z musztardą 24 godziny. Upieczony, ostudzony karczek idealnie nadaje się do kanapek.


Składniki:

wieprzowy karczek 2,2 kg


Marynata:

musztarda 1 łyżka

sos sojowy 1 łyżka

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz kolorowy 1 łyżka

sól 1 łyżka

majeranek 1 łyżka


Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie wcieramy w mięso. Natarte mięso wkładamy do worka piekarniczego. Zawiązany z obu stron worek wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wierzch worka nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką i pieczemy 80 minut w 190 stopniach Celsjusza (do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz mięsa). Upieczony karczek studzimy i konsumujemy z pieczywem.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz