Faszerowane policzki wieprzowe podane ze smażonymi ziemniakami i z prawdziwkami.
Składniki:
10 policzków wieprzowych
farsz
marynowane prawdziwki
Przyprawy:
sól
pieprz
majeranek
lubczyk
Farsz:
1 papryka czerwona słodka
5 średnich pieczarek
1 mała cebula
3 suszone pomidory z oliwy
1 łyżka sera Mozzarella wiórki
Wykonanie farszu:
Pieczarki, paprykę, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju, po 5 minutach smażenia podlewamy przegotowaną wodą około 50 gram wody i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki będą miękkie kilka minut smażymy bez przykrycia w celu odparowania wody. Kończymy smażenie i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser Mozzarella 1 łyżkę i mieszamy całość, doprawiamy do smaku. Farsz jest już gotowy.
Przygotowanie policzków:
Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku. Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach. Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor, posypujemy lubczykiem i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut policzki. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę i po odparowaniu wyjmujemy policzki na talerz a na tłuszczu który został na patelni smażymy przyprawione półksiężyce z ziemniaków na złoty kolor z obu stron. Policzki podajemy z usmażonymi na złoty kolor półksiężycami z ziemniaków oraz marynowanymi prawdziwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz