wtorek, 19 kwietnia 2022

Faszerowane policzki wieprzowe.

 


Faszerowane policzki wieprzowe podane ze smażonymi ziemniakami i z prawdziwkami.

Składniki:

10 policzków wieprzowych

farsz 

marynowane prawdziwki

Przyprawy:

sól

pieprz

majeranek 

lubczyk

Farsz:

1 papryka czerwona słodka

5 średnich pieczarek

1 mała cebula

3 suszone pomidory z oliwy

1 łyżka sera Mozzarella wiórki

Wykonanie farszu:

Pieczarki, paprykę, cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju, po 5 minutach smażenia podlewamy przegotowaną wodą około 50 gram wody i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki będą miękkie kilka minut smażymy bez przykrycia w celu odparowania wody. Kończymy smażenie i odstawiamy do wystudzenia. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser Mozzarella 1 łyżkę i mieszamy całość, doprawiamy do smaku. Farsz jest już gotowy. 

Przygotowanie policzków:

Policzki myjemy, robimy w każdym kieszeń nadcinając go w środku. Gotowym farszem wypełniamy zrobione kieszenie w policzkach. Zabezpieczamy wykałaczkami kieszenie żeby farsz nam nie wyszedł podczas podpiekania. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor, posypujemy lubczykiem i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut policzki. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę i po odparowaniu wyjmujemy policzki na talerz a na tłuszczu który został na patelni smażymy przyprawione półksiężyce z ziemniaków na złoty kolor z obu stron. Policzki podajemy z usmażonymi na złoty kolor półksiężycami z ziemniaków oraz marynowanymi prawdziwkami.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz