Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Surowiec:
1,3 kg szynki wieprzowej
Przyprawy:
peklosól 18 g/kg
czosnek 3 g/kg
pieprz czarny (gnieciony w moździerzu) 2 g/kg
kolendra (gnieciona w moździerzu) 0,5 g/kg
gałka muszkatołowa 3 g/kg
sól wędzona 2 g/kg
cukier 2 g/kg
żelatyna mała łyżeczka
Wykonanie:
Przygotowane mięso (opłukane, ocieknięte) dzielimy na dwie części. Pół kilograma mięsa mielimy dwukrotnie przez najmniejsze sitko, a pozostałe kroimy w kostkę 3 cm x 4 cm. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Mięso pokrojone w kostkę układamy na folię, drugą częścią folii przykrywamy je i tłuczemy tłuczkiem do mięsa po kilka razy z każdej strony w celu puszczenia kleju przez kawałki mięsa. Wytłuczone mięso stopniowo dodajemy do zmielonego mięsa ciągle mieszając. Wyrabiamy dokładnie farsz, tak żeby mięso mielone połączyło się dobrze z mięsem krojonym w kostkę. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze. Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz