czwartek, 21 kwietnia 2022

Szynkowa z szynkowaru.

 


Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.

Surowiec:

1,3 kg szynki wieprzowej

Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

czosnek 3 g/kg

pieprz czarny (gnieciony w moździerzu) 2 g/kg

kolendra (gnieciona w moździerzu) 0,5 g/kg

gałka muszkatołowa 3 g/kg

sól wędzona 2 g/kg

cukier 2 g/kg

żelatyna mała łyżeczka

Wykonanie:

Przygotowane mięso (opłukane, ocieknięte) dzielimy na dwie części. Pół kilograma mięsa mielimy dwukrotnie przez najmniejsze sitko, a pozostałe kroimy w kostkę 3 cm x 4 cm. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Mięso pokrojone w kostkę  układamy na folię, drugą częścią folii przykrywamy je i tłuczemy tłuczkiem do mięsa po kilka razy z każdej strony w celu puszczenia kleju przez kawałki mięsa. Wytłuczone mięso stopniowo dodajemy do zmielonego mięsa ciągle mieszając. Wyrabiamy dokładnie farsz, tak żeby mięso mielone połączyło się dobrze z mięsem krojonym w kostkę. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze. Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki. 

 










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz