sobota, 16 kwietnia 2022

Flaczki drobiowe z indyczych żołądków.

 


Flaczki ugotowane z indyczych żołądków i ćwiartek z kurczaka.

Składniki:

żołądki indycze 1,5 kg

pałki z kurczaka 6 szt.

koncentrat pomidorowy 2 łyżki

seler 1 szt.

por 10-15 cm

marchew 2 szt.

pietruszka 1 szt. duża

majeranek 1 łyżka

przyprawa do flaczków 1 opakowanie 20 g

Wykonanie:

Wymyte i oczyszczone żołądki indycze wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 2,5 litra osolonej wody. Do gotującej się osolonej wody dodajemy pałki z kurczaka i gotujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane pałki wyjmujemy na talerz i studzimy. W wywarze zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową i pokrojonymi warzywami w kostkę. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z pałek kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się wywaru. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz