sobota, 23 kwietnia 2022

Karkówka z ziemniakami, różą ziemniaczaną, prawdziwkami i pieczarkami, pieczona w rękawie.

 


Smaczna , upieczona karkówka wieprzowa z pieczarkami, podana z marynowanymi prawdziwkami i ziemniaczanymi różami.

Składniki:

Karczek wieprzowy 1,5 kg

0,5 kg pieczarek

4 ziemniaki

słoik prawdziwków marynowanych

Marynata:

1/2 szklanki oleju

1 łyżka octu winnego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego

2 łyżeczki suszonego tymianku

1 garść suszonego majeranku

2 łyżeczki słodkiej papryki

3 łyżki musztardy

1 łyżeczka czosnku granulowanego

3 listki laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Wymyte, osuszone ręczniczkami papierowymi mięso nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą, wkładamy do pojemnika i wstawiamy w zamkniętym pojemniku do lodówki na 24 godziny. Karczek kilka razy przewracamy i masujemy w marynacie. W dniu pieczenia karczek wkładamy do rękawa a w pozostałej marynacie obtaczamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i całe pieczarki i wkładamy do rękawa. Rękaw zawiązujemy, robimy igłą kilka dziurek na górze rękawa. Pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie pieczenia wyjmujemy blachę z rękawem i przecinamy górę rękawa, lekko rozchylamy i dopiekamy 10-15 minut, żeby mięsko i pozostałe dodatki lepiej się zarumieniły. Podajemy z pieczoną różą ziemniaczaną oraz z marynowanymi prawdziwkami.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz