Smaczna , upieczona karkówka wieprzowa z pieczarkami, podana z marynowanymi prawdziwkami i ziemniaczanymi różami.
Składniki:
Karczek wieprzowy 1,5 kg
0,5 kg pieczarek
4 ziemniaki
słoik prawdziwków marynowanych
Marynata:
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu winnego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 garść suszonego majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki musztardy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Wymyte, osuszone ręczniczkami papierowymi mięso nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą, wkładamy do pojemnika i wstawiamy w zamkniętym pojemniku do lodówki na 24 godziny. Karczek kilka razy przewracamy i masujemy w marynacie. W dniu pieczenia karczek wkładamy do rękawa a w pozostałej marynacie obtaczamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i całe pieczarki i wkładamy do rękawa. Rękaw zawiązujemy, robimy igłą kilka dziurek na górze rękawa. Pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie pieczenia wyjmujemy blachę z rękawem i przecinamy górę rękawa, lekko rozchylamy i dopiekamy 10-15 minut, żeby mięsko i pozostałe dodatki lepiej się zarumieniły. Podajemy z pieczoną różą ziemniaczaną oraz z marynowanymi prawdziwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz