Bigos ugotowany jest z kapusty mieszanej, świeżej i kiszonej z dodatkiem pieczarek, mięsa i kiełbasy, boczku oraz konserwy słoikowej.
Składniki:
kapusta świeża (młoda) 2 ładne główki
kapusta kiszona 2 kg (odciśnięta)
kiełbasa cienka 60 dag
boczek wędzony 50 dag
mielonka w słoiczku 350 ml
pieczarki 50 dag
pasta rosołowa 2-3 łyżki (domowej produkcji)
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 200 g
pomidory krojone 1 puszka 300 g
Wykonanie:
Gotujemy świeżą poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonym świeżym boczkiem, pieczarkami i domową pastą rosołową z dodatkiem 500 ml wody. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Usmażoną kiełbasę dodajemy do gotującej się słodkiej kapusty a na patelnię dajemy kapustę kiszoną którą podsmażymy na wytopionym tłuszczu z kiełbasy. Gdy gotująca się kapusta jest już miękka dodajemy podsmażoną kapustę kiszoną. Przyprawiamy do smaku, wrzucamy pokrojoną w kostkę mielonkę oraz drobno pokrojone natki kopru i pietruszki, gotujemy często mieszając, po około 2-3 godzinach kończymy pierwszy etap gotowania. Na drugi dzień gotujemy 1 godzinę i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory krojone z puszki i gotujemy jeszcze 15-20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i wyłączamy. Możemy część gorącego bigosu włożyć w słoiki i za pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz