niedziela, 24 kwietnia 2022

Bigos z kapusty mieszanej.

 


Bigos ugotowany jest z kapusty mieszanej, świeżej i kiszonej z dodatkiem pieczarek, mięsa i kiełbasy, boczku oraz konserwy słoikowej.

Składniki:

kapusta świeża (młoda) 2 ładne główki

kapusta kiszona 2 kg (odciśnięta)

kiełbasa cienka 60 dag

boczek wędzony 50 dag

mielonka w słoiczku 350 ml

pieczarki 50 dag

pasta rosołowa 2-3 łyżki (domowej produkcji)

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8 szt.

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

majeranek 2 łyżki

koncentrat pomidorowy 200 g

pomidory krojone 1 puszka 300 g

Wykonanie:

Gotujemy świeżą poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonym świeżym boczkiem, pieczarkami i domową pastą rosołową z dodatkiem 500 ml wody. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Usmażoną kiełbasę dodajemy do gotującej się słodkiej kapusty a na patelnię dajemy kapustę kiszoną którą podsmażymy na wytopionym tłuszczu z kiełbasy. Gdy gotująca się kapusta jest już miękka dodajemy podsmażoną kapustę kiszoną. Przyprawiamy do smaku, wrzucamy pokrojoną w kostkę mielonkę oraz drobno pokrojone natki kopru i pietruszki, gotujemy często mieszając, po około 2-3 godzinach kończymy pierwszy etap gotowania. Na drugi dzień gotujemy 1 godzinę i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory krojone z puszki i gotujemy jeszcze 15-20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i wyłączamy. Możemy część gorącego bigosu włożyć w słoiki i za pasteryzować. 











Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz