Wilgotne, bardzo smaczne czekoladowe ciasto o smaku piernika, upieczone z konfiturą śliwkową. Całe ciasto polane jest polewą czekoladową. Jest idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
przyprawa do piernika 15 g
konfitura ze śliwek 15 dag
olej 125 ml
jajka kurze 3 szt.
kakao 1 kopiasta łyżka
soda 1 łyżeczka
gorzka czekolada 70% 100 g
masło 40 g
kolorowa posypka
Wykonanie:
W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszane suche składniki dodajemy do masy jajecznej i miksujemy. Podczas miksowania dodajemy konfiturę śliwkową, mleko i olej. Miksujemy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem dużej formy keksowej i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy kolorową posypką.
Wykonanie polewy czekoladowej:
W małym rondelku zagotowujemy masło, wyłączamy grzanie i dodajemy do masła rozkruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz