piątek, 8 kwietnia 2022

Schab bez kości z szynkowaru.

 


Kolejny schab środkowy zrobiony w szynkowarze, nacierany czosnkiem, papryką i pieprzem ziołowym. W smaku jest bardzo miękki, delikatny i co ważne, soczysty a to jest najważniejsze dla schabu.

Składniki:

schab bez kości, błon i przyrostów - 1,3 kg

pieprz ziołowy

sucha czerwona papryka

Peklowanie:

peklowana na mokro 4 dni, według tabeli Dziadka

Dodatki do solanki:

liście laurowe

ziele angielskie

świeży czosnek (pokrojony, nie obierany)

Przyprawy do nacierania mięsa:

czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę

pieprz ziołowy

suszona papryka słodka

Wykonanie:

Zapeklowany schab płuczemy z solanki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Nacieramy przygotowanymi przyprawami i umieszczamy w woreczku włożonym do szynkowaru. Zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar. Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 2 godziny w celu osadzenia. Po tym czasie wstawiamy do garnka szynkowar i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 3 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz