sobota, 7 maja 2022

Baleron wieprzowy, parzony.

 


Bardzo smaczny baleron wieprzowy, parzony, nie wędzony.

Składniki:

karczek 1,2 kg 

peklosól 56 gram

cukier 10 gram

osłonka poliamidowa 120 mm.

Składniki do zalewy: 

 listek laurowy 4 sztuki (połamać)

 ziele angielskie 6 ziarenek (rozgnieść)

 czosnek 4 ząbki (pokroić)

 1 litr wody

 peklosól 56 gram

Wykonanie:

W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W zimnej wodzie rozpuszczamy peklosól. Ostudzone, zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą. Zimną solanką zalewamy mięso umieszczone w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu mięso będzie się peklować. Po okresie peklowania mięso płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Umieszczamy karczek w osłonce poliamidowej. Zawiązujemy mocno z obu stron batonu. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza 90 minut. Studzimy powieszonego na kiju i jak ostygnie to wkładamy do lodówki.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz