piątek, 6 maja 2022

Pierogi z serem o smaku rumowo anyżowym.

 


Bardzo smaczne anyżowe pierogi z serem i śmietaną :)

Składniki na farsz:

twaróg 25 dkg.

troszkę cukru waniliowego

łyżeczka cukru

4-5 kropli olejku do ciast rumowego

Wykonanie farszu:

Twaróg i pozostałe składniki w miseczce dobrze mieszamy zgniatając widelcem na farsz odpowiedniej gęstości.

Ciasto:

1 szklanka mąki 450

30 ml ciepłej wody

szczypta soli

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę, dodajemy około 1/5 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki farszu serowego i przy pomocy maszynki zlepiamy  pierogi. Ja farsz przykrywałem ciastem i zlepiałem maszynką do zlepiania. Gotujemy je przez 3 minuty wrzucając do wrzącej i osłodzonej wody z dodatkiem owocu anyżu gwiaździstego. Podajemy polane śmietaną śmietaną posypaną lekko cukrem.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz