wtorek, 17 maja 2022

Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.

 


Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodymi ziemniakami i surówką z rzodkiewek i jogurtu.

Składniki:

schab wieprzowy 2 plastry

młode ziemniaki średnie 10 szt.

rzodkiewki pęczek

jogurt naturalny gęsty 2-3 łyżki

sól do smaku

pieprz do smaku

kurze jajko 1 szt.

bułka tarta

mąka pszenna

tłuszcz do smażenia

koperek do posypania ziemniaków

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą i pieprzem. Nagrzewamy patelnię z tłuszczem. Plastry schabu panierujemy w rozbełtanym jajku i zmieszanej mące pszennej z bułką tartą. Panierowane plastry układamy na gorącym tłuszczu na patelni i smażymy z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy wyszorowane, w łupinach młode ziemniaki i robimy surówkę z rzodkiewek i jogurtu. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z rzodkiewek, dekorujemy koperkiem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz