Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodymi ziemniakami i surówką z rzodkiewek i jogurtu.
Składniki:
schab wieprzowy 2 plastry
młode ziemniaki średnie 10 szt.
rzodkiewki pęczek
jogurt naturalny gęsty 2-3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
kurze jajko 1 szt.
bułka tarta
mąka pszenna
tłuszcz do smażenia
koperek do posypania ziemniaków
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy solą i pieprzem. Nagrzewamy patelnię z tłuszczem. Plastry schabu panierujemy w rozbełtanym jajku i zmieszanej mące pszennej z bułką tartą. Panierowane plastry układamy na gorącym tłuszczu na patelni i smażymy z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa. W między czasie gotujemy wyszorowane, w łupinach młode ziemniaki i robimy surówkę z rzodkiewek i jogurtu. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z rzodkiewek, dekorujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz