sobota, 28 maja 2022

Kiszka pasztetowa.

 


Pyszna, smarowalna pasztetowa, idealna na kanapki.

Surowce:

boczek wieprzowy 1,65 kg

serce wieprzowe i 2 z indyka 56 dag

wątroba wieprzowa 1 kg

domowa kostka rosołowa 3 łyżki

wywar z gotowania boczków 0,5 l

marchew 1 szt.

korzeń pietruszki 1 szt.

natka pietruszki

jelita wołowe proste 2 m

Przyprawy:

pieprz czarny łyżeczka

gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

majeranek dobra garść  

ziele angielskie 10 ziaren.

liść laurowy 3-4 szt.

cebula 4 szt.

4 ząbki czosnku

tymianek 1 łyżeczka

bazylia 1 łyżeczka

papryka ostra wędzona 1 łyżeczka

sól 15g/kg

Wykonanie:

Boczek pokrojony w plastry 3 cm, cebulę, serca parzymy w temp. ok 75 stopni 1,5 h, studzimy. Wątrobę moczymy, wycinamy żyły i ścięgna, kroimy w kawałki i smażymy z cebulą. Ostudzony boczek i wątrobę mielimy w maszynce z sitkiem 2,5 mm. Mielimy najpierw cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, potem wątrobę, serca i boczek. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pozostałe przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy, rozdrabniamy blenderem. Podczas rozdrabniania dodajemy wywar. Tak przygotowaną masą pasztetową napełniamy jelito wołowe grube proste, robimy kawałki po 30 cm. Parzymy 40 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz