Pyszna, smarowalna pasztetowa, idealna na kanapki.
Surowce:
boczek wieprzowy 1,65 kg
serce wieprzowe i 2 z indyka 56 dag
wątroba wieprzowa 1 kg
domowa kostka rosołowa 3 łyżki
wywar z gotowania boczków 0,5 l
marchew 1 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
natka pietruszki
jelita wołowe proste 2 m
Przyprawy:
pieprz czarny łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
majeranek dobra garść
ziele angielskie 10 ziaren.
liść laurowy 3-4 szt.
cebula 4 szt.
4 ząbki czosnku
tymianek 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
papryka ostra wędzona 1 łyżeczka
sól 15g/kg
Wykonanie:
Boczek pokrojony w plastry 3 cm, cebulę, serca parzymy w temp. ok 75 stopni 1,5 h, studzimy. Wątrobę moczymy, wycinamy żyły i ścięgna, kroimy w kawałki i smażymy z cebulą. Ostudzony boczek i wątrobę mielimy w maszynce z sitkiem 2,5 mm. Mielimy najpierw cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, potem wątrobę, serca i boczek. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pozostałe przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy, rozdrabniamy blenderem. Podczas rozdrabniania dodajemy wywar. Tak przygotowaną masą pasztetową napełniamy jelito wołowe grube proste, robimy kawałki po 30 cm. Parzymy 40 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz