Bardzo smaczna mielonka z golonki na kanapki, prosta w wykonaniu. Z podanego przepisu zrobione zostały 4 słoiczki 350 ml i 3 słoiczki 235 ml .
Surowiec:
mięso z golonki 1,65 kg
Przyprawy:
peklosól 28 g
pieprz biały 3 g
czosnek mielony 3 g
Wykonanie:
Mięso z golonki płuczemy pod bieżącą wodą. Mięso przepuszczamy przez szarpak lub sito 12 mm. Pół kilograma mięsa przepuszczonego przez szarpak przepuszczamy przez sitko 4 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, dobrze mieszamy wcierając peklosól w mięso. Tak wyrobione mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki w celu peklowania na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy farsz dodając stopniowo pozostałe przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
Słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
Słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Słoik 235 ml 28 + 18 + 13 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz