poniedziałek, 20 czerwca 2022

Beza Pavlowa z kremem i owocami.

 


Beza Pavlowa udekorowana kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz świeżymi owocami takimi jak, truskawka, winogron, kiwi, borówka amerykańska.

Składniki:

białka z 6 kurzych jajek

cukier drobny 30 dag

skrobia ziemniaczana 1 mała łyżeczka

sok z cytryny 2-3 łyżki

Dodatkowo:

śmietanka 30 % 250 ml

serek mascarpone 250g

świeże owoce (truskawki, borówki, kiwi, winogron)

Wykonanie:

Przed rozpoczęciem ubijania białek przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia z odrysowanym okręgiem fi-23 cm i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Białka z jajek umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aby nie za szybko. Podczas ubijania piany z cukrem dodajemy sok z cytryny i po wyczerpaniu cukru dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się skrobi z ubitą pianą. Piana musi być gęsta i błyszcząca. Ubitą pianę umieszczamy w narysowanym okręgu na papierze do pieczenia. Wyłożoną pianę zaciągamy patką do góry na całym jej obwodzie i wstawiamy blachę z pianą do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i jakby beza zaczęła lekko żółknieć stopniowo zmniejszamy temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Pieczemy 100 minut. Po upieczeniu studzimy bezę przy lekko uchylonej klapie piekarnika. Wystudzoną bezę przekładamy delikatnie na paterę i dekorujemy górę bezy kremem na którym układamy świeże owoce.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz