Bardzo smaczna kiełbasa, mocno czosnkowa i pieprzna. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk.
Surowiec:
mięso z łopatki - 1,3 kg
podgardle 60 dag
jelito wieprzowe 28/30 3 metry
Przyprawy:
peklosól - 14 g/kg
pieprz biały mielony - 3 g/kg
czosnek granulowany 6 g/kg
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.
Rozdrabnianie:
Mięso z łopatki jak i podgardle przepuszczamy przez sito 13 mm.
Wykonanie:
Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin. Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2 godziny do osiągnięcia ładnego koloru. Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec.
Parzenie:
Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.
Aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuń