piątek, 3 czerwca 2022

Gołąbki z mięsem i ryżem.

 


Temu daniu się nie oprzesz.  Przepis na 20 dużych gołąbków. Przepis jest na 20 gołąbków.

Składniki:

2 główki białej kapusty

1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego

3 woreczki ryżu 

domowa pasta rosołowa

1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego

1 porcja rosołowa kurczaka (bez udek i fileta)

sól

pieprz

majeranek

Wykonanie:

W gorącej wodzie parzymy przygotowane wcześniej główki kapusty z których zdejmiemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki, oraz do ich przykrycia. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy pastę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa, oddzielamy je od kości i kroimy na drobno. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek wyrabiamy ma farsz go gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Pozostałą kapustę wykorzystałem do ugotowania bigosu.

















Smacznego !!!

1 komentarz: