czwartek, 2 czerwca 2022

Nalewka na truskawkach według Czarka.

 


Bardzo smaczna nalewka, smakuje dopiero po minimum 6 miesiącach, ale po dwóch latach jest idealna. Naprawdę, warto jest przechowywać nalewki jak najdłużej, smak mają wtedy nie do opisania.

Składniki:

truskawki - 2,5 kg.

cukier 0,5 kg.

skórka z otartej 1 cytryny.

limonki 2 sztuki.

alkohol 48 % 2 litry (1 litr spirytusu + 1 litr wody)

Sposób przygotowania :

Truskawki przebrać dokładnie wypłukać i osuszyć na sicie i pokroić na połówki. Cytrynę wyszorować, zetrzeć tylko żółtą część skóry i wraz z umytymi i pokrojonymi w ćwiartki lub w plastry limonkami umieścić w słoju 5 litrowym, warstwami, warstwa truskawek, parę plasterków limonki, wiórki ze skórki cytryny i cukier i tak robić warstwy do końca. Pozostawić na dobę aż truskawki puszczą sok, a następnie zalać wszystko rozcieńczonym spirytusem. Po upływie 4 do 6 tygodni nalewkę zlać do gąsiora i umieścić w chłodnej piwnicy, aż do całkowitego sklarowania. Truskawki można wykorzystać do lodów lub do ciast.













Na zdrowie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz