Bardzo smaczna nalewka, smakuje dopiero po minimum 6 miesiącach, ale po dwóch latach jest idealna. Naprawdę, warto jest przechowywać nalewki jak najdłużej, smak mają wtedy nie do opisania.
Składniki:
truskawki - 2,5 kg.
cukier 0,5 kg.
skórka z otartej 1 cytryny.
limonki 2 sztuki.
alkohol 48 % 2 litry (1 litr spirytusu + 1 litr wody)
Sposób przygotowania :
Truskawki przebrać dokładnie wypłukać i osuszyć na sicie i pokroić na połówki. Cytrynę wyszorować, zetrzeć tylko żółtą część skóry i wraz z umytymi i pokrojonymi w ćwiartki lub w plastry limonkami umieścić w słoju 5 litrowym, warstwami, warstwa truskawek, parę plasterków limonki, wiórki ze skórki cytryny i cukier i tak robić warstwy do końca. Pozostawić na dobę aż truskawki puszczą sok, a następnie zalać wszystko rozcieńczonym spirytusem. Po upływie 4 do 6 tygodni nalewkę zlać do gąsiora i umieścić w chłodnej piwnicy, aż do całkowitego sklarowania. Truskawki można wykorzystać do lodów lub do ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz