środa, 22 czerwca 2022

Gołąbki z młodej kapusty, bez zawijania.

 


Gołąbki bez zawijania to smaczny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zrobione są z mięsa mielonego z dodatkiem drobno posiekanej młodej kapusty, w sosie pomidorowym.


Składniki na 15 gołąbków:

mielone mięso z łopatki wieprzowej 1 kg

ryż ugotowany 1 szklanka (szklanka 250 ml)

młoda kapusta odciśnięta, drobno posiekana 30 dag

marchew 1 szt.

cebula prażona 15 g

pęczek kopru

bułka tarta 3 łyżki

jajka kurze 2 szt.

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku

papryka słodka mielona 1 łyżka

gałka muszkatołowa do smaku

liście laurowe 2 szt.

ziele angielskie 10 szt.

tłuszcz do smażenia

pomidory krojone z puszki 400 g

koncentrat pomidorowy 200 g

pasta rosołowa, domowa 2 łyżki

sos sojowy 1 łyżka

por, część biała 10 cm

woda 2 l

Wykonanie:

Pomidorowy sos:

Zagotowujemy w garnczku wodę z pastą rosołową, pokrojonym porem w talarki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym i krojonymi pomidorami z puszki. Do gotującego się sosu dodajemy czerwoną, mieloną paprykę sól, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wyłączamy.


Wykonanie oszukanych gołąbków:

Kapustę szatkujemy, dodajemy startą na wiórki marchew, sól i mieszamy składniki. Kapustę uciskamy i odstawiamy żeby puściła sok i zmiękła. Kapustę odciskamy z soku i jeszcze nożem drobno siekamy. Do mielonego mięso dodajemy ugotowany ryż, rozdrobnioną kapustę, bułkę tartą, prażoną cebulę, sól, pieprz do smaku i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu około 4 minut z obu stron do ich zarumienienia. Podsmażone kotlety układamy w garnku i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Zagotowujemy zawartość garnka, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebkiem.












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz