Gołąbki bez zawijania to smaczny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zrobione są z mięsa mielonego z dodatkiem drobno posiekanej młodej kapusty, w sosie pomidorowym.
Składniki na 15 gołąbków:
mielone mięso z łopatki wieprzowej 1 kg
ryż ugotowany 1 szklanka (szklanka 250 ml)
młoda kapusta odciśnięta, drobno posiekana 30 dag
marchew 1 szt.
cebula prażona 15 g
pęczek kopru
bułka tarta 3 łyżki
jajka kurze 2 szt.
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżka
gałka muszkatołowa do smaku
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 10 szt.
tłuszcz do smażenia
pomidory krojone z puszki 400 g
koncentrat pomidorowy 200 g
pasta rosołowa, domowa 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
por, część biała 10 cm
woda 2 l
Wykonanie:
Pomidorowy sos:
Zagotowujemy w garnczku wodę z pastą rosołową, pokrojonym porem w talarki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym i krojonymi pomidorami z puszki. Do gotującego się sosu dodajemy czerwoną, mieloną paprykę sól, gałkę muszkatołową i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wyłączamy.
Wykonanie oszukanych gołąbków:
Kapustę szatkujemy, dodajemy startą na wiórki marchew, sól i mieszamy składniki. Kapustę uciskamy i odstawiamy żeby puściła sok i zmiękła. Kapustę odciskamy z soku i jeszcze nożem drobno siekamy. Do mielonego mięso dodajemy ugotowany ryż, rozdrobnioną kapustę, bułkę tartą, prażoną cebulę, sól, pieprz do smaku i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu około 4 minut z obu stron do ich zarumienienia. Podsmażone kotlety układamy w garnku i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Zagotowujemy zawartość garnka, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz