poniedziałek, 6 czerwca 2022

Mielonka z łopatki i karczku.



Bardzo smaczna, kolejna mielonka wieprzowa, tym razem zrobiona z karczku i łopatki wieprzowej. Mielonka, konserwa w słoiku. Z podanego przepisu wyszły 2 słoiki 0,5 l, 3 słoiczki 350 ml i 5 słoiczków 250 ml.

Surowiec:

łopatka wieprzowa - 1,5 kg

karczek wieprzowy - 1,1 kg

sól peklowa 18 g/ kg - 54 g

pieprz biały 2 g/kg - 5 g

czosnek mielony 1 g/kg - 2,5 g

żelatyna 1 łyżeczka

woda 1 szklanka

Roztwór wody z żelatyną:

1 łyżeczka żelatyny + szklanka wrzącej wody. Mieszamy tak żeby rozpuściła się żelatyna, schładzamy.

Wykonanie:

Karczek i łopatkę wieprzową mielmy przez szarpak, lub sitko 12 mm. 1/3 zmielonego przez szarpak mięsa przepuszczamy przez sitko 4 mm. Do zmielonych mięs dodajemy peklosól i przyprawy, dobrze wyrabiamy i wyrobiony farsz w misie zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu i napełniamy tym farszem wcześniej wyparzone słoiczki. Wlewamy do każdego po 2-3 łyżki roztworu wody z żelatyną. Zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki.

Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut

Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut

Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut

Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut

słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut

słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

słoik 235 ml   28 + 18 + 13 minut 

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku.
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz