Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Surowiec:
1.5 kg - łopatka wieprzowa
2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania),
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki duże suszonego warzywka,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszu bazylii,
1 łyżeczka curry,
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka tymianku,
15 gram soli
dobra garść majeranku przetartego.
Wykonanie:
Mięso z łopatki zmielić dwa lub trzy razy przez sitko 2,5 mm, później dodać :
2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania),
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżki duże suszonego warzywka,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszu bazylii,
1 łyżeczka curry,
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka tymianku,
sól,
dobra garść majeranku przetartego.
Mięso ze wszystkimi dodatkami i przyprawami dobrze wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Smarujemy gęsim lub innym tłuszczem po wierzchu oraz posypujemy kolorowym pieprzem grubo mielonym i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz