sobota, 25 czerwca 2022

Pasztet wieprzowy.

 


Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.

Surowiec:

1.5 kg - łopatka wieprzowa

2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania),

4 łyżki tartej bułki,

2 łyżki duże suszonego warzywka,

1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

1 łyżeczka suszu bazylii,

1 łyżeczka curry,

3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

1 łyżeczka tymianku,

15 gram soli

dobra garść majeranku przetartego.

Wykonanie:

Mięso z łopatki zmielić dwa lub trzy razy przez sitko 2,5 mm, później dodać :

2 jajka (białka ubić i dodać podczas końcowego mieszania), 

4 łyżki tartej bułki,

2 łyżki duże suszonego warzywka,

1 łyżeczka pieprzu ziołowego,

1 łyżeczka suszu bazylii,

1 łyżeczka curry,

3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,

1 łyżeczka tymianku,

sól,

dobra garść majeranku przetartego.

Mięso ze wszystkimi dodatkami i przyprawami dobrze wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Smarujemy gęsim lub innym tłuszczem po wierzchu oraz posypujemy kolorowym pieprzem grubo mielonym i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz