Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Farsz:
słoik 900 ml. kapusty kiszonej
1 kg. pieczarek
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane pieczarki wraz z kapustą odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 4 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
Ciasto na 6 placków:
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oleju
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wodę 2 łyżki oleju i wbijamy 2 jaja. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 1,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy. Na usmażone placki nakładamy farsz, zawijamy krokiety i podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz