niedziela, 26 czerwca 2022

Krokiety z kapustą i pieczarkami.

 


Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.

Farsz:

słoik 900 ml. kapusty kiszonej

1 kg. pieczarek

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowane pieczarki wraz z kapustą odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 4 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

Ciasto na 6 placków:

2 jaja

1 szklanka mleka

1 szklanka ciepłej przegotowanej wody

2 łyżki oleju

1,5 szklanki mąki

szczypta soli

Wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, wodę 2 łyżki oleju i wbijamy 2 jaja. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 1,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy. Na usmażone placki nakładamy farsz, zawijamy krokiety i podsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. 







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz