czwartek, 30 czerwca 2022

Rolada mięsno serowa.

 


Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mięsa wieprzowego i sera. Usmażone plastry rolady możemy podać z ugotowaną fasolką szparagową i ketchupem.

Składniki:

Rolada:

mięso mielone 500 g

cebula 100 g

czosnek 3 ząbki

pieprz czarny 5 g

majeranek 1 łyżeczka

sól 10 g

jajko kurze 2 szt.

ser żółty 150 g

Dodatkowo:

szparagowa fasolka ugotowana

ketchup

Ciasto:

jajko kurze 2 szt.

sól 10 g

mąka 200 g

mleko 200 ml

Wykonanie:

Ciasto:

W miseczce robimy z podanych składników ciasto, takie jak na naleśniki. 


Rolada:

Dodajemy do mielonego mięsa jajka, sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty czosnek i startą cebulę. Dokładnie wyrabiamy mięso. Rozkładamy spożywczą folię i na niej układamy prostokąt z mielonego mięsa. Na rozłożone mięso układamy warstwę sera żółtego, startego na wiórki. Całość zwijamy za pomocą folii w baton. Zawijamy końce z obu stron. Baton wkładamy na 60 minut do zamrażalki. Po godzinie wyjmujemy baton, odwijamy z folii i kroimy w talarki o grubości 3 cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Talarki zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiany kolor, kilkukrotnie przewracając. Musimy chwilę smażyć żeby mięso nie było surowe. Gotowe talarki z serem podajemy z ketchupem i ugotowaną fasolką szparagową.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz