Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z sosem , ziemniakami i marynowanymi ogórkami.
Składniki:
plastry szynki 4 szt.
ziemniaki 6 szt.
sól
pieprz
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
suszone warzywa 2 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
mielona słodka papryka 1 łyżeczka
sos sojowy ciemny 1 łyżka
mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki
woda 1 litr
ogórki marynowane
Wykonanie:
Plastry szynki lekko tłuczemy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy plastry mięsa z obu stron na rumiany kolor. W międzyczasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszonymi warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujący się bulion doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy sos sojowy oraz paprykę. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do jej ładnego zeszklenia. Całość z patelni przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości plastrów mięsa. Gdy mięso będzie miękkie to zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną wody. Po zagęszczeniu chwilkę jeszcze gotujemy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe plastry mięsa podajemy z ziemniakami, sosem i ogóreczkami marynowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz