piątek, 1 lipca 2022

Sztuka mięsa z sosem i ziemniakami.

 


Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z sosem , ziemniakami i marynowanymi ogórkami.

Składniki:

plastry szynki 4 szt.

ziemniaki 6 szt.

sól

pieprz

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

suszone warzywa 2 łyżki

liść laurowy 2 szt.

ziele angielskie 4-5 ziaren

mielona słodka papryka 1 łyżeczka

sos sojowy ciemny 1 łyżka

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 3 łyżeczki

woda 1 litr

ogórki marynowane

Wykonanie:

Plastry szynki lekko tłuczemy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy z każdej strony. Na gorącej patelni z tłuszczem smażymy plastry mięsa z obu stron na rumiany kolor. W międzyczasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszonymi warzywami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujący się bulion doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy sos sojowy oraz paprykę. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do jej ładnego zeszklenia. Całość z patelni przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości plastrów mięsa. Gdy mięso będzie miękkie to zagęszczamy sos mąką wymieszaną z odrobiną wody. Po zagęszczeniu chwilkę jeszcze gotujemy. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe plastry mięsa podajemy z ziemniakami, sosem i ogóreczkami marynowanymi.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz