Bardzo smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.
Surowiec:
ścinki od schabu 35 dag
schab 75 dag
skóra z boczku (wcześniej ugotowana) 30 dag
boczek 60 dag
Przyprawy:
aromat do tyrolskiej 2 g/kg
peklosól 16 g/kg
pieprz biały 3 g/kg
ziele angielskie mielone 0,5 g /kg
czosnek 2 g/kg
Dodatki:
wywar z gotowania skóry z boczku 8 % masy mięsa
skrobia ziemniaczana 20 g/kg
osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm
Wykonanie:
Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną ugotowaną skórę z boczku oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do Tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75 stopniach Celsjusza przy Fi 70 mm - 70 minut. Po parzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz