sobota, 23 lipca 2022

Wędzonka wieprzowa.

 


Pyszna wędzonka wieprzowa uwędzona metodą garnkową, 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza i 1 godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza (podpiekanie). Do wędzenia użyto zrębków olcha/buk.

Surowiec:

Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 1,4 kg

czosnek pół główki

liście laurowe 6

ziele angielskie 10 ziaren

peklosól 80 gram

cukier 15 gram

woda 600 ml

Peklowanie na mokro, 4 dni:

W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałem opcję mniej słoną. Mieszamy i taką solanką sporządzamy nastrzyk mięsa w kilku miejscach, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.






Wykonanie:

Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny, mięso do uwędzenia w garnku musi być dobrze obsuszone. Wędzimy w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza 1 godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza (podpiekanie) 1 godzinę,  na zrębkach olcha/buk. Wyjmujemy uwędzone mięso z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzone wkładamy do lodówki. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz