poniedziałek, 15 sierpnia 2022

Bardzo pikantna jajecznica.

 


Jajecznica przygotowana z ostrych papryczek chili, pomidorków daktylowych, cebuli szczypioru, kiełbasy śląskiej, pasty pomidorowej i kurzych jajek. Jajecznica jest kierowana dla osób lubiących ostre, pikantne potrawy.

Składniki:

kurze jajka 2 szt.

cebula 1 szt.

ostre papryczki chili 2 szt. (zielona i czerwona)

pomidorki daktylowe 6 szt.

kiełbasa śląska 1 szt.

pasta pomidorowa 1 łyżka

szczypior

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Obraną cebulę kroimy w ćwierć plastry, solimy i posypujemy ziołowym pieprzem. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Gdy kiełbasa będzie troszkę podsmażona dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy całość pod przykryciem do zeszklenia się cebuli. Pomidorki daktylowe kroimy w kostkę, papryczki w talarki i dodajemy na patelnię. Dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu kilka minut. Po kilkuminutowym duszeniu dodajemy szczypior pokrojony i pastę pomidorową, wszystkie składniki mieszamy i ponownie dusimy pod przykryciem kilka minut. Na koniec wbijamy jajka, mieszamy, możemy jeszcze doprawić do smaku. Jajecznicę smażymy do momentu ścięcia się jajek, tak żeby jajecznica nie była za sucha, jaką kto lubi. Podajemy na gorąco z pieczywem.







Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz