wtorek, 16 sierpnia 2022

Żeberka wieprzowe w marynacie musztardowej.

 


Bardzo smaczne żeberka zrobione w marynacie musztardowej, duszone z cebulką, podane z ziemniakami i marynowanymi ogóreczkami.

Składniki:

wieprzowe żeberka 40 dag

ziemniaki

marynowane ogórki

cebula połowa

tłuszcz do smażenia

Marynata:

pieprz kolorowy pół łyżeczki

pieprz ziołowy pół łyżeczki

majeranek pół łyżeczki

musztarda 1 łyżka

sól do smaku

olej łyżeczka

Wykonanie:

Z podanych składników robimy marynatę, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut żeby składniki się połączyły. Wymyte kawałki żeberek nacieramy marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy żeberka z obu stron na rumiany kolor. Rumiane żeberka delikatnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie kroimy w pół plastry cebulę i gotujemy ziemniaki. Gdy mięso w żeberkach będzie miękkie to dodajemy cebulę i już bez przykrycia smażymy żeby troszkę odparować wodę i zeszklić cebulę. Gotowe kawałki żeberek podajemy z ugotowanymi ziemniakami polanymi powstałym sosem z cebulką, oraz z marynowanymi ogóreczkami.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz