Sezon na śliwki zaczął się, oraz na wypieki ciast z owocami sezonowymi. Polecam kruchy placek ze śliwkami z malinową pianką.
Składniki:
śliwki 10 szt. (20 połówek bez pestek)
Ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka 250 ml
mąka krupczatka 2 szklanki 2x250 ml
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
margaryna Kasia 25 dag
żółtka kurze 3 szt.
Pianka:
białka z 3 kurzych jajek
kisiel malinowy z cukrem
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą 1/3 i większą 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika na 40-50 minut. Większą część ciasta równo rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 30/25/6 cm. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek, środkiem śliwki do góry. Z białek ubijamy pianę, podczas ubijania dodajemy stopniowo kisiel z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startym zmrożonym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, kroimy na porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz