piątek, 19 sierpnia 2022

Mielonka kanapkowa.

 


Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurczliwej, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.

Surowiec (3,7 kg):

łopatka wieprzowa 2,2 kg kg

boczek wieprzowy 1,1 kg 

skórki gotowane 40 dag 

wywar z gotowania skóry 200 ml

Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

pieprz kolorowy  3 g/kg

aromat do tyrolskiej 1 g/kg

skrobia ziemniaczana 20 g/kg

czosnek 1 główka

Dodatkowo:

osłonki termokurczliwe fi-75 mm

Wykonanie: 

Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki, wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki termokurczliwe. Gotowe batony ścisło zawiązujemy, parzymy w 75-80 stopni Celsjusza 100 minut. Po parzeniu studzimy, ostudzone batony przechowujemy w lodówce.









Smacznego!!!

1 komentarz: