Upieczona, później usmażona w grubszych plastrach babka ziemniaczana. Babka zrobiona jest ze startych ziemniaków z takimi dodatkami jak kurze jajka, smażony wędzony boczek z cebulą oraz przypraw.
Składniki:
ziemniaki młode 10 szt. (duże)
jajka 2 szt.
mąka pszenna 0,5 szklanki (szklanka 250 ml)
kasza manna 2 łyżki
boczek wędzony 30 dag
kiełbaska śląska 2 szt.
cebula 2 szt. małe
papier do wyłożenia formy
forma (keksowa duża)
Przyprawy:
sól morska 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, lekko odciskamy z wody, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy. Ostudzoną babkę kroimy w grubsze plastry i smażymy na gorącym tłuszczu z oby stron na rumiany kolor. Usmażone plastry babki podajemy na ciepło z gęstym, naturalnym jogurtem lub z kwaśną, gęstą śmietaną, jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz