czwartek, 8 września 2022

Smażona babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem.

 


Upieczona, później usmażona w grubszych plastrach babka ziemniaczana. Babka zrobiona jest ze startych ziemniaków z takimi dodatkami jak kurze jajka, smażony wędzony boczek z cebulą oraz przypraw.

Składniki:

ziemniaki młode 10 szt. (duże)

jajka 2 szt.

mąka pszenna 0,5 szklanki (szklanka 250 ml)

kasza manna 2 łyżki

boczek wędzony 30 dag

kiełbaska śląska 2 szt.

cebula 2 szt. małe

papier do wyłożenia formy

forma (keksowa duża)

Przyprawy:

sól morska 1 łyżka

majeranek 2 łyżki

pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, lekko odciskamy z wody, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się podsmażą, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piecyka. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy. Ostudzoną babkę kroimy w grubsze plastry i smażymy na gorącym tłuszczu z oby stron na rumiany kolor. Usmażone plastry babki podajemy na ciepło z gęstym, naturalnym jogurtem lub z kwaśną, gęstą śmietaną, jak kto lubi.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz