Flaczki ugotowane z gęsich żołądków i ćwiartek z kurczaka.
Składniki:
żołądki z gęsi 2 kg (mogą być inne)
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pasta rosołowa 2 łyżki
seler 1 szt.
por 10-15 cm
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt. duża
majeranek 1 łyżka
papryka słodka mielona 2 łyżki
przyprawa do flaczków 1 opakowanie 20 g
Opcjonalnie:
mąka pszenna 2 łyżki
cebula połowa (pokrojona w drobną kostkę)
masło 2 łyżki
Wykonanie:
Wymyte i oczyszczone żołądki wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. Ugotowane żołądki płuczemy i studzimy. W garnku zagotowujemy 3 litry wody. Do gotującej się wody dodajemy ćwiartki z kurczaka, pokrojone warzywa w kostkę oraz pastę rosołową i gotujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Ugotowane ćwiartki studzimy i oddzielamy mięso od kości. Ostudzone żołądki kroimy w paski, obrane mięso z kurczaka również kroimy w paski i wkładamy do gotującego się wywaru. gotujemy jeszcze 40 minut i całość doprawiamy suchymi przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy i zrobioną z mąki, cebuli i masła zasmażkę i gotujemy jeszcze 10 minut. Zasmażkę przygotowujemy w ten sposób, rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją do ładnego zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i dodajemy z garnka 2 chochle zupy z garnka, całość ładnie mieszamy i dodajemy do garnka z flaczkami. Gotowe flaczki podajemy na gorąco z domowym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz