Pyszne gołąbki z nadzieniem wykonanym z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu. Z podanego przepisu wyszło 19 gołąbków.
Składniki na 19 gołąbków:
1 większa główka białej kapusty
1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
ryż 200 g
domowa kostka rosołowa 2 łyżki
1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
1 porcja rosołowa kurczaka (bez udek i fileta)
sól do smaku
pieprz do smaku
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
lubczyk
natka pietruszki
Wykonanie:
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 19 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa oddzielamy je od kości i kroimy na drobno. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz, wyrabiamy farsz na gołąbki. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając farsz w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi z kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.
Gołąbkom nigdy nie mówię nie :)
OdpowiedzUsuń