sobota, 5 listopada 2022

Bitki z szynki w sosie, z ziemniakami i piklami z ogórków.

 


Bitki zrobione z doprawionych solą i pieprzem, podsmażonych plastrów szynki w sosie, podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z piklami z ogórków.

Składniki:

schab 1 kg

cebula połowa

ziemniaki 8-10 szt.

suszona włoszczyzna 3-4 łyżki

marynowane pikle z ogórków

sól do smaku

pieprz do smaku

gałka muszkatołowa do smaku

świeży lubczyk

natka pietruszki

domowa pasta rosołowa 1 łyżka

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Szynkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Plastry szynki doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor, tak po 3 minuty z każdej strony na dużym ogniu. W między czasie w garnku przygotowujemy bulion z 1,5 litra wody, pasty rosołowej, suszonej włoszczyzny doprawiony do smaku suchymi przyprawami. Podsmażone plastry szynki wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy 30 minut, do miękkości mięsa. Kroimy cebulę w pół plastry i smażymy na tłuszczu w którym podsmażały się plastry mięsa. Podczas gotowania dodajemy podsmażoną cebule, pokrojony lubczyk i natkę pietruszki. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką sos i gotujemy jeszcze kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi piklami z ogórków.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz