Tort kakaowy zrobiony z biszkoptu kakaowego oraz kremu waniliowego i powideł śliwkowych.
Składniki (tortownica 26 cm):
Do nasączenia:
herbata z cytryną
Do dekoracji:
płatki migdałowe
koraliki cukiernicze
Biszkopt:
jajka kurze 8 szt.
cukier 16 dag
mąka 20 dag
kakao 4 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
Wykonanie biszkoptu:
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
Krem waniliowy z serka mascarpone:
śmietana 30 % 330 ml (dobrze schłodzonej)
serek mascarpone 500 g
cukier puder 4 łyżki
aromat waniliowy
Przygotowanie kremu:
Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej. Przez chwilę mikserem mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się serka z ubitą śmietaną.
Wykonanie tortu:
Biszkopt przecinamy na trzy plastry. Spodni plaster układamy na tortownicy, nasączamy herbatą, nakładamy warstwę powideł ze śliwek. Na warstwę powideł wykładamy krem, rozsmarowujemy go. Na plaster biszkoptu z warstwą powideł i kremu nakładamy kolejny plaster biszkoptu który również nasączamy herbatą z cytryną i nakładamy warstwę kremu którą rozsmarowujemy po całości. Nakładamy trzeci plaster biszkoptu i pokrywamy górę i boki kremem. Boki tortu obsypujemy płatkami migdałowymi. Do pozostałej części kremu dodajemy małą łyżeczkę kakao i dokładnie mieszamy. Krem kakaowy wkładamy do worka cukierniczego i dekorujemy górę tortu według swego uznania. Do dekoracji użyto również cukierniczych koralików. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz